Kategóriák

Zrínyi Emlékév

„Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566”

Zrínyi Miklós, hős vitézeivel együtt, 450 évvel ezelőtt, 1566. szeptember 7-én, a horvátok és más közép-európai épek örök mártírja lett a szigetvári vár romjai között. Rettenthetetlen katona volt, aki, ha nincs az 1566. évi szultáni hadjárat, visszaszorította volna a török uralmat a Dél-Dunántúlon. Élte az életet, szerette a vagyont, a hatalmat és a szép asszonyokat. Nem akart meghalni Szigetvárott, és a vele levő katonái sem, akikkel élete talán több, mint egy évtizede már összefonódott. A fátum azonban nekik mást rendeltetett. Zrínyi és katonái megállították Szulejmán félelmetes hadát, s oly nehéz erőpróba elé állították a török sereget, hogy az csupán pürrhoszi győzelmet tudott aratni. Mielőtt még Zrínyi Miklós és a többi várvédő hősies kitörésére sor került volna, szeptember 7-én, kora hajnalban, az agg Szulejmán szultán is elszenderült a turbéki szőlőhegyen álló sátorában. Ezzel mindaz, ami Szigetváron zajlott, világtörténelmi távlatot kapott. Az Országos Emlékbizottság és Szigetvár városa 2016. szeptember 7-én, méltó módon, az 1833-ig visszanyúló helyi hagyományoknak megfelelően fog emlékezni Zrínyi Miklós és katonatársai hősiességéről. Minderre a szigetvári Zrínyi-napok keretében kerül sor, amely szeptember 6-án kezdődik és szeptember 11-én zárul le. Erre várunk mindenkit határon innen és túl:minden barátunkat a világ minden szögletéből.

Dr. Hóvári János, „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékbizottság elnöke

További információk:

http://nol.hu/kultura/jon-a-zrinyi-emlekev-1576937

http://www.atv.hu/belfold/20151202-megalakult-a-zrinyi-miklos-emlekev-emlekbizottsag

http://www.kultura.hu/megkezdodott-zrinyi

http://mno.hu/grund/zrinyi-es-szechenyi-eve-lesz-2016-1322787

http://www.kultura.hu/kesz-zrinyi-emlekev

http://magyaridok.hu/kulfold/zrinyi-emlekev-tudomanyos-konferenciat-rendeznek-zagrabban-634861/

http://itthonotthonvan.hu/cikkek/2560148/szigetvar_megujitott_emlekei

http://magyarhirlap.hu/cikk/55735/Elkeszult_a_Zrinyi_MiklosSzigetvar_1566_emlekev_programja

 

Zrínyi Emlékév eseményei

Turisztikai, gasztronómiai kiállítás és vásár, Budai Vár 2016. május 7-8.

Az esemény május 7-ei megnyitóján Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság elnöke elmondta, idén emlékezünk meg a szigetvári tragikus várostrom, valamint Zrínyi Miklós és bajtársai halálának 450. évfordulójáról. 1566-ban Szigetvár váránál nagy küzdelem zajlott, amely benne maradt a magyar nemzeti emlékezetben – tette hozzá.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere kifejtette, 450 évvel ezelőtt Zrínyi Miklós, a hős várvédő olyan tettet hajtott végre, engedelmeskedve a várkapitányi fogadalmának, amelyet ma igen kevesen tennének meg: a vár feladása helyett a biztos halált választva rontott rá a világhódító körúton lévő, hatalmas túlerőt képviselő török seregre és áldozta fel életét – olvasható az MTI tudósításában. Felhívta a figyelmet, hogy a kormány a 2016-os évet Zrínyi-emlékévvé nyilvánította, valamint programok szervezésére és a vár felújítására is különített el pénzt.

Ebben az évben emlékezünk meg ugyanis az 1566. évi szigetvári hősi és tragikus várostrom, valamint Zrínyi Miklós és bajtársai halálának 450. évfordulójáról. A hős védők küzdelme máig ható nyomot hagyott a magyar és a közép-európai nemzeti emlékezetekben. Szigetvár szimbolikus hely lett a magyar, a horvát és az osztrák–stájer történelmi hagyományvilágban.

A kétnapos ünnepség során a Budai Vár Savoyai teraszára érkező látogatók egyfajta „időutazáson” vehettek részt, úgy érezhették, mintha visszacsöppentek volna a végekre, a 16–17. századba, ízelítőt kaphattak Szigetvár városának múltjáról és jelenéről. A korabeli magyar sátorban a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület fegyver- és ruhabemutatót tartott, de a közönséget a Savoyai terasz teljes területén különleges programok várták. A kiállított tárgyak, ruhák és fegyverek java rekonstrukció, részben a szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület Szigeti Oroszlánok végvári katonai hagyományőrző csapatának felszerelései, részben magántulajdonban vannak, amelyek a látogatók számára kézbe foghatóak voltak, és tapinthatóvá, megélhetővé tették a bemutatott korszakot. A sátorban megtekinthető volt a vitézek asztala, amelynél mindenki megpihenhetett. A rendezvényen több alkalommal látható volt a Szulejmán szultán sétája című történelmi előadás.

A szervezők korhű ruhákba öltözve várták és fogadták a vendégeket, segítségükkel a látogatók felpróbálhatták az ott kiállított öltözékeket, amelyről fénykép is készülhetett emlék gyanánt.

A rendezvényen bemutatták Móser Zoltán A voltat nézni kegyelmesen című Szigetvár-albumát. Délután Szvorák Katalin énekművész idézte fel a históriás énekek világát, Szabó András szavalóművész pedig a 16–17. század költészetébe vezette be a hallgatóságot.

Forrás: itthonotthonvan.hu

További sajtóanyagok:

http://www.ma.hu/kulturport.hu/280588/Megnyilt_a_X_Foszezon_turisztikai_kiallitas_es_vasar_a_budai_Varban

http://www.alkotomuveszet.hu/index.php/169-szigetvar-lesz-a-x-turisztikai-gasztronomiai-kiallitas-es-vasar-diszvendege

http://www.trademagazin.hu/horeca/megnyilt-a-x-foszezon-turisztikai-kiallitas-es-vasar-a-budai-varban.html

Képek a programról a képgalériában »

 

Ízek és zamatok Szigeth múltjából – Gasztronómiai Fesztivál, Szigetvár, Szigetvári Vár, 2016. május 14. szombat

Képek a programról a képgalériában »

 

I. Zrínyi Fesztivál, Szigetvár, Szigetvári Vár, 2016. június 4. szombat

A rendezvény célja a Zrínyi emlékév üzenetét és szellemiségét széles körben népszerűsíteni Baranya-megye és a régió lakosai körében. A hagyományőrző programok mellett populárisabb produkciók is színesítik a fesztivált két helyszínen.

További sajtóanyagok:

http://www.turizmusonline.hu/belfold/cikk/kozeppontban_a_csaladok_az_i__zrinyi_fesztivalon

I. Zrínyi Fesztivál, Pécs, Széchenyi tér, 2016. június 3-5.

A rendezvény célja a Zrínyi emlékév üzenetét és szellemiségét széles körben népszerűsíteni Baranya-megye és a régió lakosai körében. A hagyományőrző programok mellett populárisabb produkciók is színesítik a fesztivált két helyszínen.

További sajtóanyagok:

http://www.turizmusonline.hu/belfold/cikk/kozeppontban_a_csaladok_az_i__zrinyi_fesztivalon