Kategóriák

Hagyomány őrzés - Zrínyinapok

A Zrínyi Emlékünnepség és várjátékok, mint az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő rendezvénye, jelentőségét tekintve túlmutat a hagyományos fesztivál kereteken. Olyan hangulatot teremt, amellyel a rendezvény látogatói méltán gondolhatják, hogy visszafordult az idő kereke, és egy középkori végvárban találják magukat. A török kort idéző forgatagban számtalan hagyományőrző program utal a múltra, a hadijátékoktól a gasztronómián keresztül a művészetig. A Zrínyi Emlékünnepség gondolata 1826-ban a mohácsi csata 300. évfordulóján, Kölcsey Ferenctől ered. Ő javasolta az egész nemzetnek, hogy méltókképpen emlékezzen meg a szigetvári hősökről. Szigetvár város megszívlelte Kölcsey javaslatát és 1833 óta minden évben többnapos ünnepségsorozattal emlékezik meg Zrínyi Miklósról és bátor katonáiról. A kezdeti egyház ünnepekből napjainkra az egész várost és Szigetvár kistérségét megmozgató ünnepségsorozat fejlődött.

1878. szeptemberében avatták fel a Zrínyi téren mai is látható Zrínyi-emlékművet, ami azóta is a kegyeleti ünnepségek egyik fő helyszíne. A város folyamatosan ápolja, őrzi a hagyományokat, miközben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a történelmi hagyományokon alapuló, látványos bemutatók, hadijátékok, színes kulturális és sport rendezvények. Nem titkolt cél, hogy a történelmi hagyományokra alapozva egyre bővülő programokkal, szabadidős rendezvényekkel kellemes időtöltésre biztosítsunk lehetőséget a város lakóinak és a Szigetvárra érkező látogatóknak.

Szigetvár város nagy szeretettel várja a látogatókat a Zrínyi Emlékünnepségen! Jöjjön el és legyen Ön is részese a középkori végvári forgatagnak!