Kategóriák

Szigetvár Klímastratégiájának elkészítése

Tisztelt Szigetváron Élők, Dolgozók, Tanulók, Vendégek!

Szigetvár Klímastratégiája készítésének 2. állomásaként szeretnénk tájékoztatni Önöket a tervezési munka aktuális állásáról és szeretnénk véleményüket kérni a megfogalmazott jövőképpel és a 3 fő területet (kibocsátáscsökkentés, alkalmazkodás, szemléletformálás) érintő célkitűzésekkel kapcsolatban.

Észrevételeiket, javaslataikat, kérdéseiket az alábbi címre küldhetik: barbarics.anett[at]szigetvar[dot]hu; vadasz.krisztina[at]msb[dot]hu

Köszönjük segítő közreműködésüket!

Szigetvár Klímastratégiájának tervezői

Szigetvár városi klímavédelmi jövőkép

Szigetvár 2050-re olyan élhető, vonzó, klímatudatos, közel nulla energiamérlegű kisvárossá válik, ahol a lakosság saját, és utódai életkörülményei iránti felelősségtől vezetve törekszik a klímatudatos életmódra. Az épületállomány és a városon belüli közlekedés energiafelhasználása legfeljebb 25%-a 2010 évinek, az energiafogyasztás legalább 50%-át helyben termelt megújuló energiával fedezik, és a település zöldfelületei legalább 20%-kal növekednek.

Ennek eléréséhez 2030-ra a város a lakosság, a gazdasági szervezetek és az önkormányzat tudatos, tervezett és szervezett együttműködésével, az elérhető források széles körének felhasználásával a jelenleginél 40%-kal alacsonyabb összes üvegházhatású gáz (ÜHG)-kibocsátása révén csökkenti a klímaváltozás hatásait, miközben ezekhez a hatásokhoz sikerrel alkalmazkodik.

KS-11: A köztulajdonú épületek energetikai jellemzői 2030-ra egyenként is feleljenek meg az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (IV. 24.) TNM rendelet követelményeinek.

KS-12: A magánlakások legalább 30%-a legyen megfelelő 2030-ra a fenti TNM rendeletnek.

KS-13: Az ipari, szolgáltató és kereskedelmi épületek legalább 40%-a 2030-ra tegyen eleget a fenti TNM rendeletnek.

KS-21: Az önkormányzat saját járműállománya 2030-ra legyen ÜHG-kibocsátás mentes.

KS-22: A környezetbarát közlekedési megoldások – gyaloglás, kerékpározás, e-kerékpár, e-roller – részaránya 2030-ra növekedjen legalább 30%-kal a 2021 évi állapothoz képest.

KS-23: A város személyautóállományában a klímatudatos (zöld rendszámú) gépjárművek (elektromos autók, plug-in hibridek) aránya érje el a 10%-ot.

KS-31: A városi hulladákgazdálkodásból származó ÜHG-kibocsátás 2030-ra csökkenjen legalább 45%-kal a 2010 évihez képest.

KS-32: A város mezőgazdasági ÜHG-emissziója 2030-ra csökkenjen legalább 40%-kal a 2010 évihez képest.

AS-11: „Klimatizált utcák” rendszerének létrehozása.

AS-12: A hőségriadók esetén igénybe vehető klimatizált nyilvános létesítmények hálózatának létrehozása a rászorulók számára.

AS-21: A város belterületeinek csapadékvíz-helybentartó elöntésmentesítése, a külterületek belvízhelyzetével összhangban.

AS-22: A mezőgazdasági területek belvíztelenítése, tekintettel a belső területek elöntésmentesítésére is.

AS-31: Szigetvár zöldfelületi rendszertervének készítése, az allergén növények állományának felmérésével, a zöldfelületek őshonosítási, lombtömeg-növelési javaslataival.

AS-32: A város zöldfelületi rendszerének rekonstrukciója.

SZ-1: A lakosság éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, az éghajlatváltozás megelőzését és ahhoz való alkalmazkodást szolgáló cselekvési lehetőségek széles körű ismertté tétele.

SZ-2: Együttműködési rendszerek kialakítása a lakossági civil szervezetekkel és a gazdálkodó szervezeteket tömörítő helyi és térségi érdekképviseletekkel, szakmai szövetségekkel, kamarákkal.

SZ-3: A lakossági és szervezeti beavatkozások fenntartható – megtérülő – finanszírozási rendszereinek kialakítása és széles körben ismertté tétele.

Célfa megtekintése a következő linken érhető el:

https://www.facebook.com/tdmszigetvar

 

Szigetvár klímastratégiájának készítéséről, a formálódó tervanyagról folyamatosan tájékozódhat Szigetvár Város és a Szigetvári „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület honlapján.