Kategóriák

Vissza a látnivalókhoz

Magyar-Török Barátság Park

Szigetvári Magyar Török Barátság Park
  • Szigetvári Magyar Török Barátság Park
  • Szigetvári Magyar Török Barátság Park

Cím:
7900 Szigetvár, 67-es út

A Magyar-Török Barátság Park 1994-ben a Török Köztársaság kezdeményezésére és anyagi támogatásával jött létre, I. (Nagy) Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján. E helyen állt az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb uralkodójának a sátra, amikor 1566-ban ostrom alá vette Sziget várát. I.(Nagy) Szulejmán nem érhette meg seregének diadalát, mert a vár bevétele előtt elhunyt. Testét bebalzsamozták és Isztambulba vitték, de a szívét, és a belső szerveit a sátrától 1 km-re keletre, Turbékon temették el. Fia II. Szelim később a sír fölé márványból türbét emeltetett. A sokak által megcsodált építmény több mint egy évszázadon keresztül állt. A törökök Szigetből való kivonulása után azonban a Habsburgok utasítására 1693-ban elbontották. A hagyomány szerint a helyén épült, a parkból is jól látható Turbéki katolikus templom, a legendát épp mostanság cáfolják meg a Szulejmán kutatócsoport tagjai, akik a zsibóti szőlőhegyen találták meg a türbe maradványait. Hosszas diplomáciai egyeztetések és tárgyalások után került sor a barátság park megépítésére a 67-es út mentén, , amelyet 1994 szeptemberében Süleyman Demirel török köztársasági elnök és Fodor Gábor magyar művelődési és közoktatási miniszter avattak fel. A park 1996-ban ivókúttal bővült, amelyhez minden anyagot, így a csempét, burkolóanyagot, és a csodálatos márványt is Törökországból hozták.

Törökország 1997-ben Zrínyi Miklósnak, a nemes ellenfélnek is szobrot állított, így 4 évszázad múltán a két kiváló hadvezér közösen tekint hősi csatájuk színhelyére, Sziget várára. Mindkét szobor Metin Yurdanur török szobrászművész alkotása.

A parkban lévő Szulejmán szoborral megegyező szobor található Szigetvár törökországi testvérvárosában, Trabzonban (Szulejmán szultán születési helyén). A parkot fennállása óta több tízezren látogatták meg Törökországból, hazánkból, és a világ számos országából. A tisztelet jegyében több magas rangú török vendég helyezte el itt a megemlékezés virágait.